Mot gruvboomen, överlämnande av budkavle – en manifestation

17 november 2012, 13:30 – 15:00, Medborgarplatsen

Foto: Johanna Lakso

En budkavle har sedan den 9 oktober i år färdats dag och natt genom hela landet. Från starten i Ojnareskogen via Girjas och Laevas samebyar i Kiruna, till Jokkmokk, Tärnaby, Vättern, Öland och Skåne för att den 17:e komma till Stockholm. I en högtidlig ceremoni överlämnar vi nu budkavlen och ett brev till regeringen.

Regeringen jobbar hårt för att få igång en gruvboom i Sverige, just nu genomförs hundratals gruvprospekteringar och provborrningar. På många håll hotas vattnet och människors möjlighet att försörja sig. En gruva genererar arbetstillfällen under ett tiotal år. Men stora dagbrott, ödelagda landskap och förstört grundvatten eliminerar för evigt jobb inom jordbruk, rennäring, förädling av jordbruksprodukter, turism och alla dess närliggande branscher som handel, transport, byggindustri och hantverk, fiske och jakt.

Bara turismen omsatte förra året 246 miljarder kronor i Sverige, mer än stål- järn- och personvagnsexporten tillsammans. Trots det väljer regeringen att satsa på gruvnäringen och minska resurserna till turismsatsningarna. Man lyssnar på den enormt mäktiga gruvlobbyns ord om att gruvnäringen är hållbar. Samtidigt varnar experter för konsekvenserna av stora dagbrott och läckage av tungmetaller och syra i känsliga och skyddsvärda naturområden. Ojnareskogen, Kebnekaise, Tärnaby, Umeälven, Ölands alvar, Vättern och många andra ställen är nu hotade.

Medverkande bland andra: Max Mackhe, musiker, Gunnar Westrin, författare/debattör, Anncatrin Hjernquist, Naturskyddsföreningen och May-Britt Öhman, forskare i vattenfrågor vid Uppsala universitet.